🌱 CSA... wat houdt dat eigenlijk in?



Groen aan de Gaasp is een zelfoogsttuin die werkt volgens het CSA-model.
CSA staat voor Community Supported Agriculture. Hierbij worden de boeren gesteund door een gemeenschap die jaarlijks groenteabonnementen kopen. Door een abonnement te nemen ondersteun je de boeren door de kosten voor materiaal, zaden, planten etc. te betalen en hen in staat stelt om voor een eerlijk loon te werken. Hierdoor kunnen de boeren onder goede omstandigheden werken en de bewoners verse en smakelijke groenten telen.
Er is een directe samenwerking tussen de boeren waar je je groenten vandaan haalt en jij als consument: dit betekent dat boeren en oogsters bepaalde verantwoordelijkheden delen, maar ook de beloningen en de risico's. (De groente-opbrengst van de tuin is afhankelijk van de weersomstandigheden en kan dus per jaar verschillen).
Als oogster in een CSA-boerderij krijg je toegang tot verse, seizoensgebonden producten terwijl je duurzame, lokale landbouw ondersteunt. Je komt in contact met de natuur, leert over het tuinieren en maakt deel uit van een gelijkgestemde gemeenschap. Bovendien geeft het een goed gevoel te weten dat jouw inzet helpt om gezond voedsel te verbouwen en de ecologische voetafdruk te verkleinen. Het is een waardevolle manier om bewust en goed te eten en bij te dragen aan een duurzamere toekomst!
We willen onze groenten graag toegankelijk maken voor een zo breed mogelijk publiek. Daarom werken we met een prijsschaal, gebaseerd op wat jij kunt missen. De aangegeven adviesprijs helpt ons om ons basisinkomen te dekken. Dat betekent dat we onszelf als zelfstandige boeren een eerlijk loon kunnen uitbetalen.
Belangrijk om te weten: dit basisinkomen stelt ons in staat om rond te komen, maar laat nog geen ruimte voor zaken zoals pensioenopbouw of verzekeringen. Kun je meer bijdragen? Dan maak je dit project niet alleen mogelijk voor ons, maar vooral ook voor anderen.
Je helpt namelijk om biologisch, lokaal en gezond voedsel toegankelijk te maken voor mensen met een kleiner budget. We hopen dat wie wat meer ruimte heeft, wil bijdragen voor wie dat minder heeft. Zo bouwen we samen aan een eerlijker en gezonder voedselsysteem voor iedereen.
Meer weten: Oosgter worden