Bereikbaar vanaf de Driemondweg 

Wat is agroforestry precies?


Agroforestry is een duurzame landbouwmethode waarbij bomen worden gecombineerd met gewassen of vee. Deze aanpak bevordert biodiversiteit, verbetert de bodemgezondheid en waterretentie, en verhoogt de veerkracht tegen klimaatverandering.

Bomen in agroforestry-systemen slaan koolstof op, voorkomen erosie en kunnen extra inkomsten opleveren via producten zoals fruit of hout. Het resultaat is een diverser en productiever landbouwsysteem.

➔ Een van de belangrijkste doelstellingen van ons project is het ontwikkelen van een natuurinclusief landbouwsysteem, waarin biodiversiteit een centrale rol speelt.

Naarmate de tuin zich ontwikkelt, zullen verschillende soorten elkaar opvolgen — wat leidt tot een levendig, steeds veranderend ecosysteem, in tegenstelling tot een statisch landschap.

Deze vorm van landbouw staat bekend als Succession Agriculture, geïnspireerd op het ecologische principe van successie.

➔ Met Succession Agriculture willen we deze natuurlijke opeenvolging nabootsen met eetbare én ondersteunende plantensoorten.

Onze tuin zal niet alleen vanaf de start een grote biodiversiteit ondersteunen, maar zal zich blijven ontwikkelen tot een steeds rijker ecosysteem. We starten met:

  • Meer dan 60 soorten eenjarige gewassen

  • 20 soorten vaste planten (exclusief een mogelijke bloementuin)

  • 20 soorten struiken

  • 10 soorten fruit- en notenbomen

  • Een haag met minstens 15 inheemse struiksoorten

Door deze variatie groeit het perceel van een relatief vlak, bodembedekkend landschap naar een driedimensionale omgeving met meer volume en beschutting.

Dit biedt ruimte aan tal van soorten: van vogels en kleine zoogdieren tot insecten en amfibieën, die profiteren van een rijkere leefomgeving.

➔ Dankzij de ligging naast het al beboste Gaasperpark zullen veel van deze soorten het perceel gemakkelijk kunnen bereiken.

We willen de ontwikkeling van biodiversiteit in de komende jaren actief volgen, zodat we inzicht krijgen in de impact van deze natuurlijke, regeneratieve aanpak.